Menu

Naar mobiele navigatie

Veelgestelde vragen over dakkapellen

Vind hier antwoord op al uw vragen over dakkapellen. Van dakkapellen kopen tot dakkapellen reinigen. Klok Dakkapellen is uw specialist! Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact op voor meer informatie.

 • Moet ik een vergunning aanvragen voor een dakkapel?

  U wilt een dakkapel plaatsen, maar hoe weet u wanneer u een vergunning moet aanvragen?
  En waar moet u rekening mee houden bij de aanvraag van een omgevingsvergunning?

  Met ingang van 1 januari 2003 is het toegestaan om aan de achterzijde van uw woning een vergunningsvrije dakkapel te plaatsen.
  Een dakkapel kan aan de achterzijde van uw huis zonder omgevingsvergunning worden geplaatst als deze aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • De dakkapel is uitgevoerd met een plak dak
  • De dakkapel mag niet hoger zijn dan 175 centimeter buitenwerks
  • De dakkapel moet tussen de 50 en 100 centimeter van de dakvoet beginnen
  • De dakkapel moet minstens 50 centimeter uit het hart van elke bouwmuur blijven, of minimaal 50 centimeter uit de zijkant van het dakvlak blijven.
  • De dakkapel moet ondoorzichtige zijwanden hebben.

  Klik hier voor het complete overzicht in de brochure van de rijksoverheid.
  Tip: Stel ook in geval van vergunningsvrij plaatsen uw directe woonomgeving op de hoogte van uw voornemen om een dakkapel te (laten) plaatsen.

  Wanneer de door u te plaatsen dakkapel niet aan de achterzijde komt, of niet aan de voorwaarden voldoet, dan heeft u een vergunning nodig. Informeer op voorhand bij de afdeling bouw- en woningtoezicht in uw gemeente. De gemeente weet welke mogelijkheden u heeft om wijzigingen aan uw huis aan te (laten) brengen.
  De aanvraag van de bouwvergunning kunnen wij eventueel ook voor u regelen.
  De vergunningsaanvraag verwerken we in uw offerte en dienen we in na opdracht.

 • Hoe zit het met de garantie op dakkapellen?

  Hoelang heb ik garantie en wat valt onder de garantie? Alle dakkapel specialisten geven u garantie, maar hoe zit dit nu precies in elkaar? Wij zijn graag eerlijk over onze voorwaarden en delen deze graag met u.

  Garantie specificaties kunststof dakkapellen geplaatst in 2010 of later

  • 15 jaar op het timmerwerk, de constructie en wind- en waterdichtheid
  • 10 jaar op toegepaste materialen (hierin nemen we de garantie van onze leveranciers over)
  • 10 jaar op kleurechtheid
  • 10 jaar op hang- en sluitwerk
  • 10 jaar op beglazing
  • 3 jaar op buitenzonwering en de elektrische componenten
  • 1 jaar op accessoires zoals binnenzonwering en horren

  Zoals bij elke regel, zijn er natuurlijk ook uitzonderingen. Op zaken die buiten onze macht liggen kunnen wij helaas geen garantie geven. Denk hierbij aan stormschade, schade door derden of vandalisme of onjuist onderhoud en gebruik. In de meeste van deze gevallen kunt u schade of gevolgschade verhalen op uw verzekering (mits goed verzekerd).

  Tip bij alle garanties: laat nooit werkzaamheden uitvoeren door een extern bedrijf voordat u de garantie heeft gemeld. Bij de meeste dakkapelspecialisten vervalt uw recht op garantie.

  Heeft u een dakkapel van ons en heeft u vragen over de garantie?
  Neem gerust contact met ons op en we helpen u verder. We willen u vragen of u uw offertenummer bij de hand zou willen houden zodat we u zo snel mogelijk kunnen helpen.
  Let op: Als u de dakkapel al een tijdje heeft kan het zijn dat u nog onder de 10 jaar garantieregeling valt.

 • Hoe moet ik mijn dakkapel schoonmaken?

  Wanneer u een dakkapel heeft, wilt u natuurlijk graag dat deze mooi en schoon blijft. Het schoonmaken van uw dakkapel is belangrijk voor de uitstraling van uw woning, maar ook voor de levensduur van uw dakkapel. Hoe u het beste een dakkapel kunt reinigen? Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden voor een prachtige, schone dakkapel.

  Goede reiniging is belangrijk!
  Allereerst willen we benadrukken dat een goede reiniging van uw dakkapel erg belangrijk is. Kunststof is onderhoudsarm, maar niet compleet onderhoudsvrij. Om uw kunststof dakkapel zo goed mogelijk te onderhouden is het belangrijk deze in ieder geval eenmaal per jaar te reinigen. Door goede reiniging kunnen namelijk vervelende zaken zoals lekkage vaak worden voorkomen.

  Hoe reinig ik mijn dakkapel?
  Het schoonmaken van een dakkapel bestaat uit het reinigen van de zijkant, kozijnen, ramen, boeidelen en het vrijmaken van het dak en de regenwaterafvoer. U kunt het reinigen van uw dakkapel uitbesteden aan een professioneel bedrijf, maar u kunt uiteraard ook zelf aan de slag gaan.

  Een paar handige tips die het schoonmaken gemakkelijker maken

  • Gebruik bij voorkeur lauw water
  • Gebruik schoonmaakmiddel en een doek of zachte borstel
  • Allesreiniger of afwasmiddel is voldoende
  • Reinig ook de ventilatieroosters en afwateringsgeultjes in de kozijnen

  Wij adviseren om absoluut geen hogedrukreiniger te gebruiken! Een gieter of tuinslang is normaal gesproken voldoende om de ergste zand- en vuilresten te verwijderen. 

  Veiligheid voor alles
  Veiligheid is het allerbelangrijkst! Zorg ervoor dat u op veilige manier te werk gaat tijdens het reinigen. Voorkom dat u op het dak hoeft te staan en gebruik een goede ladder of steiger, die stabiel geplaatst is. Neem de tijd voor het schoonmaken van uw dakkapel, haastige spoed is zelden goed!

  Als u niet goed ter been bent of bang bent voor (eventuele) hoogtes kunt u er voor kiezen om het reinigen uit te besteden aan een professioneel bedrijf.

 • Zijn er subsidies beschikbaar voor het bouwen van dakkapellen?

  Is er een bouwsubsidie voor dakkapellen? In sommige gevallen kunt in aanmerking komen voor een subsidie om uw dakkapel te laten bouwen. Bijvoorbeeld wanneer u uw huis energiezuiniger maakt tijdens de verbouwing. Er wordt veel waarde gehecht aan duurzaam wonen, dus overweeg de mogelijkheden voor uw huis. Bekijk de Energiesubsidiewijzer of het Nationaal Energie Besparingsfonds of u voor een subsidie in aanmerking komt. Deze subsidie regeling werkt verschillend per gemeente, neem voor de mogelijkheden contact op met uw eigen gemeente.

  Waar moet u aan denken?
  Rond de 30% van de warmte die uit uw huis ontsnapt, verdwijnt door het dak. Denk daarom ook aan het isoleren van uw dak en de dakkapel, maar ook het glas. Wij werken met HR++ glas en hoge isolatiewaarden voor de dakkapel. In sommige projecten kunt u hiervoor subsidie krijgen, met name nieuwbouwprojecten zijn hiermee gemoeid. Naast de subsidie die u wellicht beschikbaar is, bespaart u natuurlijk ook op uw eigen stookkosten!

  Heeft u vragen voor uw woning?
  Neem dan gerust contact met ons op, wij kunnen u dan wel adviseren, dan wel doorverwijzen naar de juiste contactpersoon.

 • Hoe kies ik uit al die soorten dakkapellen?

  U heeft besloten dat u een dakkapel wilt laten aanbouwen want u wilt meer licht, ruimte of zelfs meerdere kamers creëren. Maar hoe kiest u uit de vele soorten dakkapellen?

  Welke soorten dakkapellen zijn er allemaal?
  Onze standaard dakkapellen zijn de typen A, B, C en D. Hiervoor worden de prijzen berekend per cm. Kies dus niet voor een bepaalde ‘standaardmaat’, maar bepaal wat past bij uw wens. De investering die u doet, doet u tenslotte niet voor 3 meter, maar voor een passende dakkapel. Zit er niets voor u tussen bij onze standaard dakkapellen? Kies dan voor type Speciaal, hierbij kunt u de indeling van uw dakkapel helemaal zelf bepalen, en een maximale breedte bestaat bij ons niet.

  Diverse materialen
  Denk aan de diverse materialen die beschikbaar zijn. Heeft u een authentiek huis met klassieke elementen waarin voornamelijk hout is verwerkt, dan past een houten dakkapel hier goed bij. Denk er wel aan dat hout minder onderhoudsvriendelijk is dan kunststof. Wij gebruiken in veel van onze dakkapellen Unikern of Trespa, een glad materiaal van kunststof. Wilt u wel de uitstraling van hout maar de voordelen van een kunststof dakkapel? Kies dan voor Keralit. Dit is een kunststof materiaal met een houtnerflook.

  Hoe berekenen wij de prijs van een dakkapel?
  Houd rekening met in ieder geval de volgende gegevens
  • De breedte van de dakkapel
  • De hellingshoek uw huidige dak in graden
  • De gewenste materialen: de meest gebruikte materialen zijn Unikern, Keralit en kunststof kozijnen. Tegen meerprijs kunnen we ook houten kozijnen of een geheel houten dakkapel leveren.

  Heeft u hier nog meer specifieke vragen over?
  Laat het ons dan zeker weten, neem contact met ons op.

 • Waar moet ik op letten bij dakkapel offertes?

  Offertes vergelijken
  Heeft u verschillende offertes opgevraagd maar zien ze er voor u allemaal hetzelfde uit? De één wel heel erg duur en de ander zo goedkoop dat het te mooi lijkt om waar te zijn. De meerprijzen en technische specificaties vliegen u om de oren, maar wat krijgt u nu eigenlijk? Wij proberen altijd transparant te zijn in onze offertes en geven u graag een aantal tips mee als u meerdere dakkapeloffertes wilt vergelijken.

  1. Zijn alle specificaties hetzelfde?
  Materialen
  Is dit hout of kunststof, Trespa of Keralit? Zijn alle kleuren van de dakkapel en de kozijnen al meegenomen? De materiaalprijzen verschillen dus zorg dat dit in elke offerte hetzelfde is.
  Afwerking
  Hoe wordt de binnenzijde afgewerkt? Zit de complete dakkapel afwerking al verwerkt in de offerte of wordt de dakkapel casco opgeleverd? En wat houdt casco in bij de verschillende aanbieders?
  Meerprijzen
  Kijk goed of alle bedragen al bij elkaar opgeteld zijn. Let ook op kleine lettertjes met meerprijzen voor afwijkende afmetingen.

  2. Zijn alle maten hetzelfde?
  Breedte
  Is de juiste breedte van de dakkapel opgenomen is de aanbieding? Of heeft u een standaardmaat gekregen waarbij nog kosten komen voor elke 5 centimeter?
  Daarnaast is het ook belangrijk dat u weet of de 4 meter die u graag wilt, de binnenmaat of de buitenmaat is. Hier kan, afhankelijk van de dikte van de zijwanden, wel 40 centimeter verschil tussen zitten.
  Dakschuinte
  Is de juiste dakschuinte vermeld? Hoe vlakker uw dak, hoe meer materiaal er nodig is voor de dakkapel, hierdoor stijgt de prijs. Heeft u een offerte voor 45 graden en één voor 25 graden, dan is het logisch dat de prijs van die tweede aanzienlijk hoger ligt. Laat dit bijstellen voor een goede vergelijking.

  Klok Dakkapellen offertes
  In onze offertes willen we duidelijk en transparant te zijn. Kosten zijn uitgesplitst en meerprijzen voor optionele keuzes vermelden we.
  Als we nog moeten inmeten, blijft de offerte een indicatie. Als u een definitieve offerte van ons heeft ontvangen, loopt u na uw akkoord niet tegen onverwachte kosten aan.

  Niet duidelijk of hulp nodig? Neem contact met ons op en we helpen u verder!